Ogłoszenie 
Aby poprawnie móc się zalogować należy najpierw przypomnieć sobie hasło!!! Proszę wszystkich o ponowne wgranie avatarów na swoje profile

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaką karte graficzną kupić?
Autor Wiadomość
Taylor
[Usunięty]

Wysłany: 2013-03-02, 12:49   Jaką karte graficzną kupić?

Witam, mój komputer ma 3 lata i wydaje mi sie ze przydało by się w nim wymienić kartę graficzna i dorzucić trochę RAMU, a i jeszcze czy musze przeinstalować system z 32 bitów na 64 żeby więcej obsługiwał ramu? A może wystarczy sam ram? Nie znam się zbytnio na tym, więc wole się kogoś poradzić. Może ktoś, coś podpowie.

Specyfikacja mojego kompa:
AMD PHENOM II x4 945 3.00 GHz
Ram 2GBx2 DDR3 (dostępne 3,25GB)
System: Win7 32bity
Karta graficzna: ATI RADEON 5770 1GB DDR5/128 bit
Płyta główna: GIGABYTE Ultra Durable 3 Motherboard MA770-US3
 
 
KARAS 
Moderator



Wiek: 78
Dołączył: 24 Maj 2012
Posty: 119
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2013-03-02, 15:58   

Napisz budżet
 
 
Bodzio 


Wiek: 29
Dołączył: 02 Lis 2012
Posty: 34
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2013-03-02, 17:02   

Jeśli chodzi o system to niestety musisz mieć x64, bo x86 obsługuje jedynie 3.2gb ram (chyba, że się coś zmieniło?)

Najważniejsze, jak kolega wyżej pisze, napisz ile chcesz przeznaczyć $$.
Jaki zasilacz?
Za niecałe 700zł masz hd7850
Z 800zł gtx 660 (bez TI)

Szczerze mówiąc sam osobiście wole Nvidie, ale niebawem chyba będe wymieniał swojego gta470 i będę się musiał mocno zastanowić czy nie przejść na czerwoną stwonę(AMD)
_________________
Życie kierowcy liczy się w kilometrach, a nie w latach. Ok. 550k km.
 
 
Taylor
[Usunięty]

Wysłany: 2013-03-02, 17:18   

400zł maksymalnie. Czy jak dam jeszcze jedną kość 4gb ddr3 to gry będą chodziły płynniej?(bez karty graficznej)
 
 
Bodzio 


Wiek: 29
Dołączył: 02 Lis 2012
Posty: 34
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2013-03-02, 17:37   

Nie ma szans. Masz teraz 4gb ramu i to styka do większości gier więc więcej nie jest Ci zbytnio potrzebne.

Za tyle może być używka? Bo jak nowa to wiele lepszej grafy nie kupisz.
A jaki to zasilacz, bo to może wykluczyć niektóre karty.
Za 400zł może by Ci się udało kupić gtx470 referenta (głośny i ciepły), chociaż nie wiem czy uda Ci się znaleść za tyle tą kartę. Może kosztować ciut więcej :/
Jak co to może gtx460 byś wziął, bo prędzej kupisz do 400zł tylko raczej szukaj wersji 1gb. Bez żadnych SE.


Z resztą zrób prosty test:
odpal ETS2 i daj ctrl+alt+del>menadżer zadań>zobacz ile jest zajętej pamięci fizycznej.
_________________
Życie kierowcy liczy się w kilometrach, a nie w latach. Ok. 550k km.
 
 
Taylor
[Usunięty]

Wysłany: 2013-03-02, 22:42   

Około 2,5 GB ramu.

[ Dodano: 2013-03-02, 22:43 ]
A co myślisz na temat mojej tej karty którą teraz mam? Już słabizna? Czy ta karta o której pisałeś wcześniej bedzie dobra do mojej płyty?
 
 
Mafia21 
Moderator



Wiek: 31
Dołączył: 23 Paź 2012
Posty: 264
Skąd: Łaka
Wysłany: 2013-03-03, 01:56   

Taylor napisał/a:
400zł maksymalnie. Czy jak dam jeszcze jedną kość 4gb ddr3 to gry będą chodziły płynniej?(bez karty graficznej)


Ja mam procka i5 jakiś tam 3.12x4 chyba, 4GB RAM i gtx560ti, powiem, że zwiększenie 4GB do 8GB nic Ci nie da a zakup GTX460 da Ci bardzo dużo. Nie wiem czy będzie pasować ale pewnie GTX560 też znajdziesz w cenie ~400-500zł(używkę).

Wcześniej miałem właśnie GTX460(ale chyba 1,5 ale nie jestem pewien) i ETS2 chodził jak ta lala ale doszły mi odpowiednie fundusze + naiwniak na GTX460 i wymieniłem ją na GTX560Ti... więc jak napisał mój poprzednik szukaj GTX 460.

Bodzio napisał/a:
[...]tylko raczej szukaj wersji 1gb. Bez żadnych SE.


Czemu bez SE? Tak z ciekawości zapytam bo się nie znam.
_________________
MOJA GALERIA ZAPRASZAM DO KOMENTOWANIA
 
 
 
Bodzio 


Wiek: 29
Dołączył: 02 Lis 2012
Posty: 34
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2013-03-03, 10:44   

"SE - w przypadku GTX460 oznacza najwolniejszą wersje tego GPU (szybsze są kolejno GTX460 768MB i GTX460 1GB) i chodzi o jego budowę a nie taktowanie zegarów."

Różnica między 768mb, a 1gb jest zauważalna więc raczej w to bym celował. Bajka by była jak by znalazł za te pieniądze wersję OC lub SOC. Raz, że fabrycznie podkręcona, a dwa, że lepsze chłodzenie. Nie wiem jak głośny jest referent, bo u mnie chłodzenie referencyjne to istna masakra i musiałem zmieniać. Co prawda gtx470 bierze więcej prądu i bardziej się grzeje, ale na gtx460 może nie będzie tak źle ;)


Co do 5770 to padaka jeszcze nie jest, ale szczerze mówiąc dobra też nie (gorsza od gtx260) więc jak masz za co to zmieniaj. Komfort gry się poprawi. Chyba, że mało grasz :)

Została jeszcze kwestia zasilacza, bo obecna bierze 108W, a np. ten gtx460 180W.

[ Dodano: 2013-03-09, 20:15 ]
Wybrałeś coś?
_________________
Życie kierowcy liczy się w kilometrach, a nie w latach. Ok. 550k km.
 
 
Taylor
[Usunięty]

Wysłany: 2013-03-15, 22:59   

A jaką kartę byś proponował od Radeona? Tak myśle że chyba z budżetem 400zł to na lepszą nie wyminię.
 
 
Bodzio 


Wiek: 29
Dołączył: 02 Lis 2012
Posty: 34
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2013-03-18, 08:46   

Na Allle jest 6850
Kod:
http://allegro.pl/asus-hd-6850-1-gb-256-bit-oc-gwarancja-i3087875205.html


Wygląda całkiem nie głupio, nie wiem jak sprzedający, bo nie sprawdzałem.
Wydajność lepsza niz gtx460 768MB, a po OC może być lepsze bądź podobnie do gtx460 1GB lub gtx560.
Kod:
http://allegro.pl/radeon-6850-gigabyte-windforce-i3105508723.html

Tu nawet chyba z lepszym chłodzeniem ;)

Tu sobie dokładniej poczytaj:
Kod:
http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/Aktualizacja_Radeon_HD_6850_vs_GF_GTX_460_1_GB-3340.html


Widać karta daję radę. Z lepszym chłodzeniem powinno się udać uzyskać nawet więcej na gpu niż 850MHz :mrgreen:

Za te pieniądze myślę, że warto.
_________________
Życie kierowcy liczy się w kilometrach, a nie w latach. Ok. 550k km.
 
 
Limes_Inferior 
Limes_Inferior


Dołączył: 18 Mar 2013
Posty: 1
Skąd: Dublin
Wysłany: 2013-03-18, 15:40   

bierz nvidie:) nie kupuj radeona ;) chyba ze model 7970 jakos daje rade, ja osobiscie gralem poczatkowo na 660ti top od asusa, ale teraz mam je w crossie, zastanow sie nad gefrcem gtx 580:) polecany i bardzo wydajny. Co di radeonow usprawiedliwie sie w ten sposob, popatrz sobie na benchmarki, ati nie dosc ze nei ma optymalnych sterownikow, do tego roznica w wyswietlanym obrazie polega na tym ze mozna zauwazyc haczenie obrazu, zieloni nie wiedza o co chodzi mnie natomiast plynnosc najbardziej cieszy:) bierz nvidie,
 
 
Bodzio 


Wiek: 29
Dołączył: 02 Lis 2012
Posty: 34
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2013-03-19, 00:15   

A sprzedaż mu GTX580 za 400zł? Czytaj wszystko uważnie, a nie pisz bzdur.
Co do microprzycięć to z tego co wiem to z każdą kolejną wersją sterowników jest coraz lepiej (śmiało moża instalować wersje BETA)

Masz karty w SLI? Przy takich "kanapkach" też występują microprzycięcia przecież.

Sam całkiem do niedawna byłem rękami i nogami za nvidią, ale jak bym miał teraz na coś zmieniać to raczej byłby to Radeon.
_________________
Życie kierowcy liczy się w kilometrach, a nie w latach. Ok. 550k km.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

..:: Partnerzy ::..
Najlepsza strona o ETS2 w sieci
SCSMODS



Stworzył: Nimfomanek